Grube rękawice ochronne termiczne - JS GLOVES ROBF:
- surowiec: 100% bawełna - gruba dzianina pętelkowa typu frotte z przędzy bawełnianej
- ochrona termiczna do 250°C (odporność na ciepło kontaktowe)
- atest PZH do bezpośredniego kontaktu z żywnością w przemyśle piekarniczym i cukierniczym
- przyjazne dla skóry
- ścieg pętelkowy na zewnątrz
- grube, uiglenie 7
- dobrze dopasowane do dłoni, wysoki komfort użytkowania
- bezszwowa konstrukcja, zakończone dzianym elastycznym mankietem
- swobodnie przepuszczają powietrze
- mogą być stosowane zamiennie lewa/prawa
- występują też w wersji z wydłużonym płóciennym mankietem - patrz ROBFM)
- dobra odporność na ścieranie (2) i rozdarcie (3)
- zastosowanie: przemysł spożywczy (prace pomocnicze), kontakt z żywnością w przemyśle piekarniczym i cukierniczym, przenoszenie gorących przedmiotów, przemysł oponiarski i gumowy
- ŚOI kategorii 2 - przeznaczone są do ochrony rąk przed średnio ciężkimi urazami mechanicznymi tj. obtarcia i ukłucia oraz przecięcia ostrymi przedmiotami
- zgodne z normą: EN420:2003+A1:2009 - Rękawice ochronne. Wymagania ogólne
- zgodne z normą: EN388:2016 (2 2 3 1 X) - Rękawice chroniące przed zagrożeniami mechanicznymi
A - Odporność na ścieranie (od 0 do 4)
B - Odporność na przecięcie testowana za pomocą testu „coupe” (od 0 do 5)
C - Wytrzymałość na rozdzieranie (od 0 do 4)
D - Odporność na przekłucie (od 0 do 4)
E - Odporność na przecięcie testowana za pomocą testu TDM EN ISO 13997:1999 (od A do F)
(F)-Odporność na uderzenie (P)
UWAGA: Jeżeli zamiast wartości liczbowej wystąpi X, oznacza to, że produkt nie był poddawany testom w danym zakresie.
- zgodne z normą: EN407:2004 (X 2 X X X X) - Rękawice chroniące przed zagrożeniami termicznymi
A - Zachowanie się podczas palenia (od 0 do 4). Oparta na czasie, w którym materiał pozostaje zapalony i topi się nadal po usunięciu źródła ognia
B - Odporność na ciepło kontaktowe (od 0 do 4). Oparta na temperaturze w zakresie od 100°C do 500°C, przy której osoba nosząca rękawice nie odczuje żadnego bólu w okresie co najmniej 15 sekund
C - Odporność na ciepło konwekcyjne (od 0 do 4). Oparty na czasie, podczas którego próbka jest zdolna opóźnić przenoszenie ciepła płomienia
D - Odporność na ciepło promieniowania (od 0 do 4). Wskaźnik pokazujący czas niezbędny do uzyskania przez próbkę zadanej temperatury
E - Odporność na drobne rozpryski stopionych metali (od 0 do 4). Wskaźnik pokazujący ilość niezbędną (ciepła) do doprowadzenia próbki do pewnej temperatury
F - Odporność na duże ilości stopionego metalu (od 0 do 4). Wskaźnik pokazujący niezbędną ilość (ciepła) do spowodowania zniszczenia materiału zastępującego skórę, umieszczonego bezpośrednio za próbką
UWAGA: Jeżeli zamiast wartości liczbowej wystąpi X, oznacza to, że produkt nie był poddawany testom w danym zakresie. "0" oznacza brak spełnienia najniższego poziomu skuteczności dla danego typu zagrożenia.
Poziomy parametrów |
Ciepło kontaktowe (°C) |
Czas progowy (s) |
1 |
100°C |
≥15s |
2 |
250°C |
≥15s |
3 |
350°C |
≥15s |
4 |
500°C |
≥15s |
- rozmiary: 8, 9, 10
- pakowane po 10 par w opakowaniu
- podana cena za 1 parę
- najmniejsza jednostka sprzedaży: 50 par
- produkt w ciągłej ofercie - czas oczekiwania ok. 3 do 5 dni
Dziane rękawice ochronne, termiczne, pięciopalcowe. Seria grubych rękawic gwarantujących ochronę przed podwyższonymi temperaturami w zakresie do 250°C, jak również przed zagrożeniami mechanicznymi. Rękawice z tej grupy wykonane są z dzianiny pętelkowej typu frotte z przędzy bawełnianej metodą dziania bez szwów. Charakteryzują się bardzo dobrymi parametrami przy zachowaniu wysokiego komfortu pracy, są przyjazne skórze dłoni. Rękawice wykonane ze 100% bawełny naturalnej (ROBF i ROBFM) posiadają certyfikat PZH dopuszczający do bezpośredniego kontaktu z żywnością w przemyśle piekarniczym i cukierniczym.